Peraturan Reka Bentuk Nombor Plat

Format standard semasa bagi plat nombor Malaysia pada asalnya diterbitkan semasa pra-1932 di United Kingdom, seterusnya, nombor plat yang pertama dikeluarkan selepas pengenalan kenderaan bermotor pada tahun 1900an semasa pemerintahan British. Plat nombor biasanya dikeluarkan dan diformatkan sama untuk mana-mana kenderaan bermotor yang menjalankan tayar getah, termasuk kebanyakan kenderaan persendirian, komersil dan perindustrian jalan raya, motosikal, kenderaan kecemasan, dan peralatan berat terpilih (seperti traktor pertanian, kren yang dipasang di trak dan pemuat jamban). Kecuali nombor plat yang dikeluarkan untuk teksi, peniaga kenderaan dan diplomat, semua plat nombor kenderaan di Malaysia mempunyai aksara putih pada latar belakang hitam untuk kedua-dua plat depan dan belakang, tanpa mengira jenis kenderaan.

Terdapat tiga (3) bentuk plat nombor pendaftaran kenderaan yang dibenarkan, iaitu:

 1. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di’embossed’ atas bingkai hitam.
 2. Huruf dan nombor berwarna putih yang dilekatkan atau di’embossed’ atas bingkai berwarna merah bagi kenderaan kedutaan , PBB dan International Natural Rubber Association.
 3. Huruf dan nombor berwarna hitam yang di’embossed’ atas bingkai berwarna putih bagi teksi atau kereta sewa.
 Piawaian bagi reka bentuk plat nombor telah ditakrifkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tetapi hanya diamalkan setakat. Saiz watak, susun atur, dan penggunaan warna yang lebih tegas dikuatkuasakan untuk pengenalan yang tepat dan penglihatan optimum. Walau bagaimanapun, dimensi plat yang memaparkan nombor lesen adalah lebih berkuat kuasa. Walaupun banyak kenderaan memaparkan plat dalam dimensi peraturan atau ditempatkan dalam bingkai plat peniaga dengan dimensi standard, sesetengah plat lesen digariskan dengan tepat ke dalam ruang tertutup yang lebih besar yang memegang plat lesen belakang, atau muncul dengan dimensi atau dimensi khusus di mana tidak ada alcoves yang betul , seperti biasa diamalkan pada spatbor depan dan fairings kebanyakan motosikal dan bahagian hadapan kereta sukan.

Versi padat Arial Bold pada masa ini merupakan jenis huruf yang dipilih oleh Jabatan Pengangkutan Jalan dan oleh itu adalah yang paling biasa digunakan, tetapi tipografi yang mudah dibaca yang lain umumnya boleh diterima. Pilihan alternatif yang biasa termasuk Charles Wright, yang digunakan di Singapura, Hong Konger, dan pinggan Inggeris, dan FE-Schrift, yang digunakan di atas pinggan Jerman dan dengan itu, popular di kalangan pemilik kereta Malaysia dengan barang-barang Eropah, terutamanya model Jerman. Taip huruf tersendiri yang lebih jelas juga telah digunakan terutamanya pada kenderaan import kelabu dan plat lesen aftermarket.

Plat nombor awal Malaysia diperbuat daripada logam yang ditekan, tetapi sebahagian besarnya digantikan oleh plat plastik sejak tahun 1970an, dengan watak-watak yang dicetak atau dibentuk dalam kepingan plastik.

Selamat menempah nombor plat kereta idaman anda. Dengan panduan ini, semoga perkongsian dan , berkongsi dan membimbing pemeriksaan plat lesen kenderaan terbaru ini boleh menjadi panduan untuk membuat perancangan sebelum membeli kereta baru anda kemudian. Pemohon haruslah ingat untuk mematuhi peraturan undang-undang yang telah ditetapkan untuk mengelakkan dari disamankan oleh pihak berkuasa.

 

Nombor-nombor Plate Dilarang

Plat pendaftaran kenderaan adalah sebuah plat logam atau plastik yang dipasang pada kenderaan atau treler untuk tujuan pengenalan rasmi. Pengenal pendaftaran adalah ID numerik atau alfanumerik yang secara unik mengenalpasti pemilik kenderaan dalam daftar kenderaan wilayah penerbit.

Plat pendaftaran Malaysia dipaparkan di depan dan belakang semua kenderaan bermotor swasta dan komersial di Malaysia menurut kehendakan undang-undang. Pengeluaran plat nombor dikawal dan ditadbir oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) atau JPJ.

Nombor plat terkini boleh diperiksa dalam laman web JPJ.

Berikut adalah contoh format yang digunakan pada saat kini;

 

Kenderaan persendirian & komersilABC 4567 atau W / Q / SAB 4567 C atau KV 4567 B
TeksiHAB 4567 atau seperti yang digunakan oleh kenderaan swasta & komersial
TenteraZA 4567
SementaraA 2341 A (W / TP 2341 untuk Kuala Lumpur)
Kor Diplomatik12-34-DC
Raja dan kerajaan(Tajuk penuh)

Sebagai panduan, berikut adalah beberapa cara untuk memeriksa nombor pendaftaran kenderaan terkini yang boleh disemak melalui aplikasi transaksi dalam talian JPJ. Kecuali Kuala Lumpur, Putrajaya dan plat Langkawi, dan teksi, peniaga kenderaan dan diplomat, semua nombor Semenanjung Malaysia plat bagi kenderaan bermotor jenis dan swasta dengan pengecualian yang digunakan oleh teksi, peniaga kenderaan dan diplomat mengikut algoritma SXX ####.

 • S – Awalan negeri atau wilayah. (mis.: W = Kuala Lumpur, A = Perak, B = Selangor, P = Pulau Pinang)
 • x – Urutan abjad. (mis.: A, B, C … X, Y)
 • # – Urutan nombor. (mis.: 1, 2, 3 … 9998, 9999)
 • Pengecualian dalam algoritma adalah seperti berikut:
 • Tidak boleh ada sifar utama dalam urutan nombor.
 • Huruf I dan O diabaikan dari urutan abjad kerana persamaan mereka dengan nombor 1 dan 0.
 • Huruf Z ditinggalkan dan digunakan untuk kenderaan tentera Malaysia.
 • Algoritma bermula dengan awalan keadaan dan jujukan nombor yang berkisar antara 1 hingga 9999.