Cara-cara Mendaftar Nombor Plat

Cara-cara mendaftar nombor plate di Pejabat JPJ

Cara-cara mendaftar nombor platPelanggan yang berminat membeli JPJ number plate terkini boleh berbuat demikian dengan mengunakan portal Kerajaan JPJ atau melawati nombor plat untuk dijual

i. Portal Kerajaan JPJPelanggan yang memilih Portal Kerajaan JPJ perlu melalui beberapa langkah untuk pelbagai jenis permohonan sama ada penempahan nombor pendaftaran melalui pembidaan, penempahan, atau dengan kelulusan khas.
Pelanggan perlu memuat turun borang dan melengkapkan borang masing-masing sebelum pendaftaran. Pembayaran caj perkhidmatan adalah khas untuk pelanggan yang memilih pendaftaran melalui pembidaan.

Semua dokumen yang diperlukan dari Kerajaan JPJ unutuk pemohonan no plat terkini mesti diletakkan di dalam sampul surat dengan “TEMPAHAN NOMBOR PENDAFTARAN” dengan jelas ditulis di luar sampul surat, dan sampul surat mesti diletakkan di dalam kotak tempahan yang disediakan. Semua dokumen pemohon perlu diletakkan dalam sampul surat. Akhirnya, sama ada berjaya atau tidak, langkah-langkah terperinci bagi pemohon yang berjaya memohon dengan portal Kerajaan JPJ.

ii. JPJ Number Plate Cara alternatif yang lebih baik untuk memohon no plat kereta terkini adalah dengan melawati lamanan Nombor JPJ Plate. Nombor JPJ Plate adalah sebuah laman perkhidmatan dalam talian yang mempunyai koleksi nombor pendaftaran kenderaan terkini yang semakin berkembang sejak tahun 2008.

Plat Nombor JPJ menawarkan proses mudah yang hanya memerlukan 3 langkah mudah untuk menempah no plate terkini pilihan anda. Pemohon akan diminta untuk memilih bilangan pilihan nombor plate terkini yang boleh didapati dan kemudian memanggil nombor yang diberikan untuk menyemak ketersediaannya. Sebaik sahaja selesai, pemohon akan diminta menunggu sementara syarikat berkaitan dengan pemindahan pemilikan.Cara ini memberikan kemudahan kepada pemohon kerana mereka membenarkan wakil yang bertanggungjawab menjalankan proses kerja mereka dengan pilihan yang lebih mudah daripada pergi ke pejabat JPJ atau dengan mendaftar melalui lamanan JPJ.

iii. Mendaftar Sebagai wakilProses umum pembelian plat nombor dari JPJ memerlukan pemohon untuk membawa dokumen yang akan di daftar di bawah nama kenderaan pemilik. Jika anda mewakili bagi pihak orang lain, anda mesti membawa salinan IC (Kad Pengenalan) mereka dan surat persetujuan yang ditandatangani oleh pemohon yang menyatakan dia bersetuju untuk membeli plat nombor bagi pihak mereka. Surat persetujuan boleh dibuat sebagai surat draf sendiri untuk bukti.

Pemohon boleh melihat senarai nombor plat yang akan dipaparkan di skrin di dalam pejabat JPJ sambil menunggu giliran anda. Apabila tiba di pejabat JPJ, pemohon perlu mendapatkan borang pendaftaran khusus untuk nombor pendaftaran kereta. Walau bagaimanapun, jika anda membeli wakil untuk orang lain, anda akan diarahkan ke kaunter lain dengan wakil lain.

Secara keseluruhan, prosesnya sangat mudah. Apabila pemohon telah menerima borang tersebut, mereka haruslah mengisi butir-butir dan tanda mereka. Selepas itu, pegawai akan memeriksa nombor ketersediaan, cetak pada borang anda. Pegawai akan mempersilakan anda untuk membuat temuduga dengan Pengarah JPJ. Proses temuduga boleh ambil selama 5 minit dari masa anda yang perlu mengemukakan surat persetujuan itu dan memberitahu mereka mengapa pemohon memilih wakilnya untuk membeli nombor plat itu. Sekiranya semuanya berjalan lancar, Pengarah akan meluluskan & menandatangani borang tersebut.

Akhir sekali, wakil haruslah membawa borang yang diluluskan ke kaunter dan bayar kepada pegawai yang sama. Pegawai akan memberikan resit yang menandakan nombor plat kereta baru. Pemohon mesti membawa resit ini kepada peniaga kereta masing-masing untuk melakukan pendaftaran untuk kereta baru.